Beryl

De berylgroep kent een rijke variatie  aan edelstenen: naast de smaragd is er het sprankelende aquamarijn maar ook het prachtige delicate morganiet. Ze moeten worden beschouwd als fraaie en kostbare stenen. Essentieel bij het beoordelen en prijzen van beryl is de kleurintensiteit. Dit is ook de reden dat beryl soms wordt behandeld om de kleur te verbeteren.

Specificaties: Hardheid 7,5-8. Dichtheid: 2,69-2,80. Brekingsindex 1,57-1,59. Kristalstelsel: Beryl heeft een zeshoekige, prismatische structuur en wordt zowel in graniet en pegmatiet gevonden als in alluviale afzettingen. Het heeft een glasachtige luster.

Vindplaatsen

Smaragd: De beste plaatsen zijn Colombia, Zambia en Brazilië. Maar ook Australië, India, Pakistan, Rusland, Zuid-Afrika, V.S.

Aquamarijn: Brazilië, Mozambique,en Afghanistan levert de mooiste hemelsblauwe stenen. Madagaskar en Nigeria de donkerblauwe varianten.

Morganiet: Uitstekende stenen komen uit Madagaskar en Brazilië. Maar ook Mozambique , Namibië, Pakistan en Zimbabwe leveren mooie varianten.