alt

Deze handgemaakte 18 karaat roodgouden ring met een bijzondere ovale toermalijn met daarnaast twee triljant geslepen saffieren is wel héél erg mooi geworden vindt Luciënne zelf.  Die moet je dus deze week echt komen bekijken, maar vooral even zelf voelen!

Hoewel toermalijn al in de oudheid bekend was in het Middellandse Zeegebied, werd hij pas in 1703 vanuit Sri Lanka door Hollanders ingevoerd in West-Europa. Zij noemden de nieuwe edelsteen met een Singalees woord “Turmali”, wat zoveel betekent als “steen met gemengde kleuren”. Als edelstenen gebruikte men van oudsher rubellieten. Deze werden door kunstenaars als talisman gebruikt, omdat ze het scheppingsvermogen van kunstenaars zouden vergroten.

Naar de kleur worden de volgende variëteiten onderscheiden Achroiet : Kleurloos of bijna kleurloos, zeer zeldzaam en duur. Rubelliet : Roze tot rood, soms met een zweem naar violet. Het waardevolste is de robijnkleur.                                           

Draviet: Geelbruin tot donkerbruin. Verdeliet: Alle tinten groen. Indigoliet: Blauw in alle termen. Siberiet: Lilarood tot violetblauw, gedeeltelijk ook als synoniem van rubelliet gebruikt. Schorl: Zwart, wijdverbreid, veel gebruikt bij rouwkleding. De naam is naar een oude mijnwerkersuitdrukking. De laatste tijd gebruikt men in plaats van de variëteitsnamen steeds vaker een kleuraanduiding, bijvoorbeeld gele en roze toermalijn.

Hardheid 7 – 7,5.