altVaak vragen mensen me waar ik mijn kleurstenen vandaan haal. Dat is en blijft natuurlijk altijd het geheim van de (goud)smid. Een klein tipje van de sluier wil ik wel oplichten. Ik heb het geluk dat ik al vanaf mijn 20ste ervaring heb en ook nog eens een achtergrond als diamantair heb. Net als bij diamanten is het belangrijk dat je de juiste mensen kent. Beurzen zijn voor mij niet zo interessant, ik wil liever de krenten uit de pap. Bovendien gaat het mij om de onbehandelde (non heat treated) kleurstenen. Zo’n 90% van de kleurstenen die je normaal tegenkomt zijn verhit om ze een andere kleur te geven. Ik ben juist geïnteresseerd in de natuurlijk gekleurde stenen, die bovendien meer waarde hebben.

altHet liefste koop ik mijn stenen zo dicht mogelijk bij de bron. Ik zoek dus altijd naar mensen die vanuit de basis, dus vanuit de grondstof, de stenen laten slijpen. Die ‘ruw-handelaren’ moet je natuurlijk weten te vinden. En dat niet alleen: ze moeten het je ook gunnen. Ze moeten van je werk houden, zodat ze hun mooiste ‘juweeltjes’ alleen voor jou bewaren. Ik heb het geluk dat ik diverse goede relaties heb, over de gehele wereld verspreid. Die benaderen me dan als ze iets bijzonders hebben. Soms slijpen ze ter plekke in de mijnen waar de stenen vandaan komen en in andere gevallen verkopen ze ze door aan de kleursteenslijpers. Ook tussen hen heb ik een paar geweldige contacten zitten.

altAls ik eenmaal de hand heb weten te leggen op de allermooiste kleurstenen dan gaan de radartjes in mijn hoofd draaien om hiervan unieke ontwerpen te maken. Soms heb ik al een idee in mijn hoofd en ga ik de steen erbij zoeken, maar vaker koop ik eerst de steen en ontwerp ik daaromheen een ring,  collier, hanger of oorbellen. Maar altijd unieke stuks en altijd met de mooiste en allerhoogste kwaliteit kleurstenen!