Al sinds mensenheugenis is saffier een geliefde edelsteen. Aan deze beeldschone kleursteen worden allerlei bijzondere eigenschappen toegedicht, zoals kracht, rijkdom, eer en zelfs onsterfelijkheid. De blauwe steen is bovenal gewoon beeldschoon. Maar: is een saffier eigenlijk wel altijd blauw?

Vroeger werden alle blauwe stenen ‘saffier’ genoemd. Pas in het begin van de negentiende eeuw werden ze, samen met robijn, als zelfstandige steen binnen de korundgroep beschouwd. Alle korund van edelsteenkwaliteit die niet rood is, wordt nu saffier genoemd. Hoewel saffier nog steeds geassocieerd wordt met de kleur blauw, zijn er ook saffieren in andere kleuren: groen, geel, roze, violet en zelfs kleurloos. De oranjerode saffier is zo zeldzaam, dat hij een eigen naam heeft gekregen: de padparadscha. Deze naam is afgeleid van het Singalese woord voor lotusbloem.

Is saffier altijd blauw?