Toermalijn is de benaming voor een groep edelstenen die allemaal in hetzelfde kristalstelsel thuishoren. Ze zijn er in verschillende kleuren.

De roze en rode variëteit van toermalijn wordt Rubelliet genoemd, er bestaat groene en gele toermalijn en zelfs watermeloentoermalijn, met een roze kern en een groene buitenzijde (of omgekeerd): precies de kleuren van het roze vruchtvlees en de groene schil van een watermeloen. Er zijn veel toermalijnen die uit twee kleuren zijn opgebouwd. Vandaar de naam, die is afgeleid van het Senegalese woord Turmali, dat zoveel betekent als ‘steen met gemengde kleuren’. De toermalijn die Luciënne in deze ring heeft verwerkt, heet de Paraiba toermalijn. Hij komt uitsluitend voor in Brazilië, in een mijn in de gelijknamige provincie. De bijna lichtgevende zeegroene kleur is kenmerkend voor deze steen. De steen is zeldzaam, bijzonder en héél kostbaar. JeSse Jewelry heeft twee ringen met deze steen mogen maken.

Meer over… toermalijn