Als het mineraal olivijn van edelsteenkwaliteit is, wordt het peridoot genoemd. Deze prachtige steen wordt al duizenden jaren gewonnen.

Peridoot is een van de weinige edelstenen die uitsluitend in één kleur voorkomt: flesse- of olijfgroen. Wel kan de intensiteit en tint van de kleur variëren. Dat heeft te maken met de hoeveelheid aanwezige ijzer in de steen. Peridoot is te vinden in meteorieten – voor zover we weten, is periodoot de enige edelsteen die in de ruimte voorkomt. Ook komt peridoot voor in vulkanisch gesteente. Kruisvaarders brachten peridoot al in de middeleeuwen mee naar Europa. Zij hadden het gevonden op vulkanische eilanden in de Rode Zee. Op Hawaï ontdekte men de groene steentjes tussen het zwartgrijze zand van de vulkanische stranden. Volgens de inheemse inwoners zijn ze daar achtergelaten door Pele, de godin van de vulkanen. Zij noemen de stenen daarom ‘Tranen van Pele’. De steen zou kwade geesten op afstand houden, stress verminderen en zelfvertrouwen vergroten. De peridoot die Luciënne voor deze prachtige ring gebruikte, komt uit een speciale mijn in Myanmar (Birma) en wordt Mogok genoemd.

Meer over… peridoot