Beryl (of beril) in zijn pure vorm is een kleurloos mineraal. De eerste brillen in de late Middeleeuwen werden van deze geslepen steen gemaakt: hier stammen het Nederlandse ‘bril’ en het Duitse ‘Brille’ vanaf.

De diverse onzuiverheden geven aan beryl de gevarieerde kleurschakeringen. Dat blijkt, want tot de beryl-groep behoren onder meer aquamarijn, morganiet en smaragd. Aquamarijn betekent ook ‘water van de zee’. De steen is er in zeegroen – in de 19e eeuw de meest favoriete kleur – en in allerlei prachtige blauwtinten. Morganiet kreeg zijn naam als eerbetoon aan de Amerikaanse bankier en groot edelsteen-verzamelaar J.P. Morgan sr. De steen komt voor in roze, lichtrood, perzik en violet. Smaragd is er in vele variaties groen. De steen wordt vaak beschouwd als ‘de koning van de edelstenen’ en werd al duizenden eeuwen voor Christus gewonnen. De naam wordt vaak in metaforen voor landen gebruikt. Zo wordt het groene Ierland in het Engels ook wel the Emerald Isle (het Eiland van Smaragd) genoemd en stond Nederlands-Indië sinds Multatuli bekend als de Gordel van smaragd. Voor de afgebeelde armband gebruikte Luciënne meerder afzonderlijke geslepen beryl-stenen – waaronder morganiet, aquamarijn en zachtgroene beryl.

Meer over… beryl