Schoonmaken:

Schoonmaken van je sieraden kun je heel makkelijk zelf doen. Als je je spulletjes een nachtje in een glaasje met handwarm water zet met een flinke scheut afwasmiddel (zonder citroen) en een scheutje ammoniak dan zie je dat het er ’s ochtends al heel mooi uitziet. Dan kun je het daarna nog oppoetsen met een zachte tandenborstel en goed naspoelen, zodat de zeepresten verdwijnen. Afdrogen en eventueel nog föhnen, als je met een doekje niet overal goed bij kunt. Je zult versteld staan als je ziet hoe je sieraden opknappen met deze schoonmaakbeurt. Uiteraard ben je ook altijd welkom om bij ons langs te komen zodat wij het voor je kunnen doen. Wij kunnen je sieraden dan ook nog ultrasoon behandelen, zodat je zeker weet dat ook het laatste beetje vuil onder je stenen volledig verdwijnt.

 

Jaarlijkse controle:

Wij adviseren onze klanten om jaarlijks hun sieraden met diamant of gekleurde steen te laten nakijken. Sieraden worden gedragen en zijn, net zoals kleding en schoenen, aan slijtage onderhevig.In het dagelijks gebruik krijgen ringen en armbanden nog wel eens een tik of wordt er kracht op gezet omdat je met iets bezig bent. Goud is weliswaar een relatief hard en kwalitatief hoogwaardig materiaal, maar het kan toch bekrast, gedeukt of verbogen worden. Daarom is het goed als er iemand met een getraind oog even naar kijkt, om te zien of alles nog in goede staat is en of b.v. de zetpoten of zetranden nog mooi om de steen zitten. We willen namelijk graag voorkomen dat je de steen verliest.

 

Stenen:

Diamanten en de verschillende gekleurde stenen hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen.Een van die eigenschappen is de hardheid van de steen. De hardheid valt weer in te delen in de kras-hardheid en in de splijt-hardheid. De kras-hardheid wordt gelezen in Mohs. Alle stenen die lager dan een 7 scoren op de Mohs schaal kunnen met een scherp voorwerp bekrast worden. Dat betekent dat stenen die laag scoren op de schaal, voorzichtig moeten worden gedragen en opgeborgen.De splijt-hardheid heeft te maken met de opbouw van de kristal en de kristalvlakken. Een slijper maakt hier gebruik van en weet dus in welke richting hij een steen gaat splijten of slijpen. Dit wil dus zeggen dat een steen vanuit bepaalde hoeken veel kwetsbaarder kan zijn. Ondanks dat een steen dus goed bestand is tegen krassen, kan deze toch wel breken door een ongelukkige klap of val op een harde ondergrond.

 

8 – 10 definiëren we als heel hard

6.5 – 7 als hard

3- 6 medium hard

1 – 2 zacht

Hieronder een lijst met hardheid van bij ons veel gebruikte stenen.

10           diamant

9             saffier en robijn

8.5          chrysoberil

8             spinel, topaas,.

7.5 – 8    beril, hieronder valt ook aquamarijn, smaragd, morganiet, golden beril

7.5          granaat

7 – 7.5     toermalijn

6.5 – 7.5  zirkoon

7              kwarts (rookkwarts)

7              amethist

7              citrien

7              prasioliet

6.5 – 7     tanzaniet

6.5 – 7     peridot

6 – 7        kunziet

6 – 6.5    maansteen

6 – 6.5    labradoriet

3 – 4       parels

Het onderhoud van je sieraden